Rolada z bitwą śmietaną i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moje dziecko krzyczy: Mama rewelacja!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 białek
    5 żółtej
    0,5 łyżeczki octu
    100 G cukru
    100 G mąki pszennej
    Krem:
    500 G śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatki:
    Brzoskwinie w puszcze.

Rolada z bitwą śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
    2.Dodać mąkę oraz ocet cały czas mieszając.
    3.Osobno ubić białka na sztywną pianę.
    4. Połączyć białka z masą i delikatnie wymieszać.
    5.Na blachę wyłożoną papierem wylać ciasto.
    6.Pięć 15-20 min w temp. 170 stopni.
    7.Po upieczeniu gorące ciasto zawinąć w ściereczkę tak jak roladę i czekać aż ostygnie.
    Krem.
    1.Śmietanę ubić dodając cukier.
    2.Brzoskwinie pokroić w kostkę.
    3. Śmietanę wyłożyć na rozłożone ciasto ułożyć brzoskwinie.
    4.Zawinąć roladę , dowolnie udekorować.

Porady

Można użyć również śmietany 30 %

Komentarze

Podobne przepisy