ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Na prawdę proste i pyszne. A jak smakuje !!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 łyżki- mąki pszennej
    2 łyżka- mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki- cukru pudru
    6- jajka
    1-łyżeczka proszku do pieczenia
    margaryna bułka tarta
    szczypta soli
    50ml- wody

    Bita śmietana:
    0,6 l - śmietany 30 %
    1 łyżka- cukru pudru
    1 łyżka- żelatyny
    20ml- wrzącej wody

    Sos borówkowy;
    100g- czerwonych borówek
    3 łyżki- cukru
    5 łyżek- wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z bitą śmietaną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    5 łyżki- mąki pszennej
    2 łyżka- mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki- cukru pudru
    6- jajka
    1-łyżeczka proszku do pieczenia
    margaryna bułka tarta
    szczypta soli
    50ml- wody
    Jajka rozbijamy i rozdzielamy do 2 misek białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną piane. Do drugiej miski z żółtkami dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i wodę ( nie koniecznie 50 ml dodajemy taką ilość aby masa była płynna ). Następnie do miski z naszą masą dodajemy sztywną piane i bardzo powolnymi ruchami mieszamy aż do połączenia masy . Blachę o wymiarach około 25cm na 35cm smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą ( może być kasza manna ) . Wlewamy naszą masę tak aby była równa warstwa następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min ( biszkopt jest gotowy gdy sam lekko odchodzi od brzegów ). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i dajemy mu lekko ostygnąć. Gdy jest jeszcze ciepły zwijamy go w rulon i dajemy do wystygnięcia.
  • 2. Bita śmietana:
    0,6 l - śmietany 30 %
    1 łyżka- cukru pudru
    1 łyżka- żelatyny
    20ml- wrzącej wody
    Żelatynę wsypujemy do kubka i dolewamy wody mieszamy aż się połączy i studzimy. Bitą śmietanę wlewamy do miski ( śmietana musi być ostudzona !!! w bo w innym razie wyjdzie wam kulka masła ). Ubijamy około 3 min aż masa się ubije na sztywno, dodajemy żelatynę i cukier puder miksujemy przez około 30 sekund
  • 3. Sos borówkowy;
    100g- czerwonych borówek
    3 łyżki- cukru
    5 łyżek- wody
    Na ciepłą patelnie wlewamy wodę i wsypujemy cukier mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy borówki ( można zastąpić innym owocem np; truskawką pokrojoną w kostkę lub wiśniami ) i dusimy około 2 min ciągle mieszając , następnie studzimy.
  • 4. Rozciągamy delikatnie biszkopt ( warto go lekko namoczyć np; mlekiem lub mocną gorzką herbatą ) smarujemy sosem i nakładamy bitą śmietanę ( dokładnie na całej powierzchni ). Delikatnie zawijamy i dajemy do zastygnięcia na około 1 h w chłodnym miejscu (przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić zygzaka sosem ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować