Rolada z bitą śmietaną i galaretką truskawkoą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Roladę biszkoptową robię często to z galaretką ,z musem jabłkowym , bitą śmietaną z kremem ,jest prosta wykonaniu i szybko ją się robi. W kilka chwil.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta (forma o wym. wewnetrznych 36x36 cm):
    6 jajek
    6 łyżek gorącej wody
    180 g cukru
    100 g mąki pszennej
    szczypta soli Na krem ; śmietana 30 lub 36 mała , łyżka cukru pudru lub cukier waniliowy, śmietan - fix . galaretka truskawkowa.

Rolada z bitą śmietaną i galaretką truskawkoą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli iniliow delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
    Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
    Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy