ROLADA Z BANANOWĄ NUTĄ

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ta rolada to mój autorski pomysł - okazało się że moje dzieci pochłonęły całą roladę w niewiele ponad godzinę - to tylko dowód na to, że jest smaczna - nawet nie zdążyłam polać wierzchu czekoladą :P

  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - ciemne kakao: 1 łyżka

    - nieduże banany: 2 sztuki
    - margaryna lub masło: 0.5 sztuki
    - mleko w proszku: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki

    - galaretka (kolor i smak w/g uznania): 1 sztuka
    - czekolada: 1.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z bananową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pieczemy biszkopt. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy. Dalej mąka z proszkiem do pieczenia i na koniec łyżka ciemnego kakao. Całość wylewamy na dużą blachę. Ja używam do tego blachy, która dołączona jest do piekarnika. Jest duża i sprawdza się świetnie. Placek pieczemy w temp. około 180*C przez około 30 minut.
    Galaretkę przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu z tym, że zamiast w 0,5 l wody rozrabiamy w około 0,3 l. Wylewamy najlepiej do jakiegoś niedużego prostokątnego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia.
  • 2. Upieczony biszkopt (dobrze kiedy jest jeszcze ciepły) należy wyłożyć na ściereczkę i delikatnie zrolować, żeby później było łatwiej uformować ładną roladę (ja niestety często o tym zapominam i efekt tego taki że wysuszone ciasto łamie się zamiast pięknie zwijać).
  • 3. Tłuszcz ładnie ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier i ugniecione wcześniej pure bananowe. Na koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mamy gotową masę.
  • 4. Rozwijamy ze ściereczki roladę. Smarujemy całą powierzchnię placka przygotowaną masą. Z jednej strony, na całej długości brzegu układamy pas z galaretki. Zwijamy ciasno roladę, najlepiej z powrotem w ściereczkę. Odstawiamy na około 0,5 godziny.
    Kolejnym etapem jest polanie wierzchu rolady roztopioną czekoladą. Po jej zastygnięciu ciasto można podawać.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować