Ta rolada to mój autorski pomysł - okazało się że moje dzieci pochłonęły całą roladę w niewiele ponad godzinę - to tylko dowód na to, że jest smaczna - nawet nie zdążyłam polać wierzchu czekoladą :P
Rolada z bananową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pieczemy biszkopt. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy. Dalej mąka z proszkiem do pieczenia i na koniec łyżka ciemnego kakao. Całość wylewamy na dużą blachę. Ja używam do tego blachy, która dołączona jest do piekarnika. Jest duża i sprawdza się świetnie. Placek pieczemy w temp. około 180*C przez około 30 minut.
Galaretkę przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu z tym, że zamiast w 0,5 l wody rozrabiamy w około 0,3 l. Wylewamy najlepiej do jakiegoś niedużego prostokątnego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia.
2.Upieczony biszkopt (dobrze kiedy jest jeszcze ciepły) należy wyłożyć na ściereczkę i delikatnie zrolować, żeby później było łatwiej uformować ładną roladę (ja niestety często o tym zapominam i efekt tego taki że wysuszone ciasto łamie się zamiast pięknie zwijać).
3.Tłuszcz ładnie ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier i ugniecione wcześniej pure bananowe. Na koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mamy gotową masę.
4.Rozwijamy ze ściereczki roladę. Smarujemy całą powierzchnię placka przygotowaną masą. Z jednej strony, na całej długości brzegu układamy pas z galaretki. Zwijamy ciasno roladę, najlepiej z powrotem w ściereczkę. Odstawiamy na około 0,5 godziny.
Kolejnym etapem jest polanie wierzchu rolady roztopioną czekoladą. Po jej zastygnięciu ciasto można podawać.
SMACZNEGO
Komentarze