Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Uwielbiam piec rolady. Ten smak przeszedł moje oczekiwania .Cienki biszkopt, orzeźwiająca lekko słodka ale mocno arbuzowa pianka , oczko ze zdrowej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku. całość wprost rozpływa się w ustach. Polecam podać z gałką waniliowych lub owocowych lodów.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Biszkopt:
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia

    Arbuzowa pianka:
    250ml śmietany 30%
    350g. miąższu z arbuza bez pestek
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny+ 150ml. wrzątku

    Kasza jaglana:
    200g. kaszy jaglanej
    400 ml. mleka
    1 łyżka masła 82%
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    folia spożywcza
    zwilżona , bawełniana ściereczka kuchenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować masłem i obsypać bułką tart ą, przelać masę. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia( jeśli go używaliśmy) , odstawić do wystudzenia.
  • 
Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną 2. Arbuzowa pianka: Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę ubić na sztywną pianę, arbuza zmiksować blenderem. Do śmietany dodać , arbuza , cukier puder oraz zimną żelatynę.
    Ponownie chwilę miksować.
    Masę odstawić do lekkiego stężenia.
  • 
Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną 3. Kasza jaglana : Kaszę zalać mlekiem , dodać masło oraz cukier .
    Ugotować na miękko , ( jeśli będzie taka potrzeba dolać mleka)
    Odstawić do wystudzenia.
    Z zimnej kaszy uformować wałeczek zwijając kaszę w folię spożywczą i turlając.
  • 
Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną 4. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości cieniutką warstwę arbuzowej pianki a na jeden z końców ułożyć wałeczek z kaszy jaglanej.
    Zwinąć roladę .
    Wierzch posmarować resztą pianki arbuzowej.
    Roladę podawać schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować