Rolada z sarniny

  • wyświetlono: 27 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mielona szynka z sarny, otulona boczkiem a w środku niespodzianka w postaci czosnku niedźwiedziego i sera feta. Wyborna domowa wędlina.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

800g-900g szynki z sarny
4-5 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
4 jajka
200g sera feta
200g mrożonego rozdrobnionego czosnku niedźwiedziego
1 marchewka pokrojona w słupki
4 łyżki oleju o neutralnym zapachu
4 łyżki zimnej wody
1,5 łyżki soli
2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
12-14 długich plastrów surowego boczku ( około 500g)

folia spożywcza i aluminiowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z sarniny

  • rolada1. Szynkę z sarny mielę w maszynce do mięsa na drobnym oczku. Do zmielonego mięsa dodaję sól, pieprz, jajka, kaszkę, olej i wodę. Dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ostrym nożem kroję boczek na długie, cienkie plastry.
  • rolada2. Marchewkę kroję w słupki a ser w długie kawałki. Zamrożonego niedźwiedzia kruszę za pomocą tłuczka do mięsa.
  • rolada3. Mięsną masę rozprowadzam między dwoma kawałkami foli spożywczej.
  • rolada4. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkowuję na płat o grubości około 5mm.
  • rolada5. Na mięsie układam ser, marchewkę i posypuję czosnkiem niedźwiedzim.
  • rolada6. Za pomocą folii spożywczej zwijam roladę.
  • rolada7. Roladę zwijam dość mocno.
  • rolada8. Plastry boczku układam w tzw. jodełkę na folii spożywczej.
  • rolada9. Uformowaną roladę przekładam z folii na boczek.
  • rolada10. Roladę owijam boczkiem, przekładam na folię aluminiową. Mocno, kilkakrotnie owijam folią aluminiową, przekładam na blachę piekarnikową.
    Roladę piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C 50minut. Rozcinam z wierzchu folię i jeszcze piekę około 15 minut, aż boczek będzie rumiany. Jeśli po wbiciu patyka nie wypływa czerwony sok to znak że mięso jest upieczone.
  • rolada11. Ostudzoną roladę przechowuję w lodówce.

Porady

Taką roladę można przyrządzić z wołowiny. Do środka można dać świeżo pokrojony czosnek niedźwiedzi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sarninaczosnek niedźwiedziwędlinydziczyznarolada mięsna

Komentarze

Podobne przepisy

sarnina

Dodane przez: Kasja1986

Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

Delikatne mięso z sarny idealnie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Rolada z udźca indyka

udziec z indyka ma bardziej wyrazisty...

sarnina

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Sarnina pieczona w winie i jałowcu

Uważam, że dziczyzna na stole to...

Rolady z karczku

Dodane przez: Gosia123

Rolady z karczku

Rolady z karczku są tańszą wersją...

image-1sybup9

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rolada serowa z pieczarkami

Rolada znakomicie smakuje zarówno...

Rolada z indyka- pieczone w rękawie do pieczenia

Dodane przez: Kameleon

Rolada z indyka

chcę zaprzeczyć panującej opinii,że...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE