Rolada wołowa po filipińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.

Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła Mnie w pozytywnym słowa znaczeniu ,zawsze jadłam tradycyjne rolady ,które szczerze uwielbiam .Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na Moim talerzu :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1kg wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)
    30 dag chudej szynki
    30 dag kabanosów
    3 ugotowane na twardo jajka
    4 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek
    1/4 szklanki octu winnego
    3 ząbki czosnku
    3 mięsiste pomidory
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    liść laurowy
    1 szklanka bulionu może być z kostki
    1 szklanka soku pomidorowego
    duża cebula
    3 łyżki oleju
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada wołowa po filipińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy.Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu,pieprzu zmiażdżonego czosnku .Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
  • zwijanie 2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki . Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką .Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron .
  • rolada 3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego , dodajemy posiekana cebulę , obrane i pokrojone w kostkę pomidory , dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą . Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem .
  • dusimy 4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym , polewamy nim mięso , posypujemy solą , przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.
  • 5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :)
  • 6. Mój groszek :

    mrożony groszek ilość wedle gustu
    łyżeczka masła
    sól,pieprz
    sok z limonki

    Groszek gotujemy do miękkości , odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane masło doprawiamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z limonki i już .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować