Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła Mnie w pozytywnym słowa znaczeniu ,zawsze jadłam tradycyjne rolady ,które szczerze uwielbiam .Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na Moim talerzu :)
4 godz.
Składniki:
1kg wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)
30 dag chudej szynki
30 dag kabanosów
3 ugotowane na twardo jajka
4 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek
1/4 szklanki octu winnego
3 ząbki czosnku
3 mięsiste pomidory
1 łyżeczka mielonego pieprzu
liść laurowy
1 szklanka bulionu może być z kostki
1 szklanka soku pomidorowego
duża cebula
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
Rolada wołowa po filipińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy.Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu,pieprzu zmiażdżonego czosnku .Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
2.Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki . Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką .Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron .
3.Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego , dodajemy posiekana cebulę , obrane i pokrojone w kostkę pomidory , dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą . Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem .
4.Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym , polewamy nim mięso , posypujemy solą , przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.
5.Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :)
6.Mój groszek :
mrożony groszek ilość wedle gustu
łyżeczka masła
sól,pieprz
sok z limonki
Groszek gotujemy do miękkości , odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane masło doprawiamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z limonki i już .
Komentarze