Rolada warzywna z pasztetem, szczypiorem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Starte ziemniaki, marchew i pokrojone bardzo drobno papryki solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściły wodę. Odciskamy z wody, dodajemy mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec, ja użyłem o wymiarze 20 cm x 30 cm.. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera mozzarello, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines. Na ułożony ser układamy warstwę z pasztetu, posypujemy szczypiorem i układamy warstwę z plasterków sera. I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzch cienkie kawałki sera mozzarello. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zapieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygnie, kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimna także jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę.
Smacznego!!!
Komentarze