Rolada w klusce śląskiej ,purée z czerwonej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mała wariacja ze śląskim daniem.Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rolada:

    4 plastry schabu b/k (ok.120g. jeden plaster)
    2 ogórki kiszone
    1 cebula
    100g. boczku
    1 łyżka musztardy
    sól,pieprz
    1 łyżka masła klarowanego
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    200ml. bulionu wołowego

    Kluski:

    500g. ziemniaków
    4 łyżki skrobi ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    Purée z czerwonej kapusty:

    400g. kapusty czerwonej
    1 cebula
    50ml. octu jabłkowego
    20ml. oleju rzepakowego
    sól,pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Kluski Dania główne Sosy

Rolada w klusce śląskiej ,purée z czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada w klusce śląskiej 1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na duże cienkie płaty,smarujemy musztardą,solimy pieprzymy.Na środku kładziemy pokrojone w słupki ogórki,boczek oraz pokrojoną w piórka cebulę.Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku kształtując roladę.Rolady obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy masło,kładziemy rolady,obsmażamy ze wszystkich stron,zalewamy bulionem,dusimy pod przykryciem aż będą miękkie ok.30minut.W między czasie ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzamy przez sito,przeciskamy przez praskę,chłodzimy.Do ziemniaków wbijamy jajko,wsypujemy skrobię ziemniaczaną,dokładnie mieszamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie (w razie potrzeby dodajemy skrobi)
    Rolady wyjmujemy z patelni(sos zostawiamy na później ),odkładamy na deskę lub talerzyk.Czekamy aż rolady ostygną.W między czasie kapustę szatkujemy przekładamy do garnka zalewamy wodą lekko solimy gotujemy do miękkości ok.20minutGdy kapusta będzie miękka wlewamy ocet,mieszamy,przecedzamy przez sito,przekładamy do miski,dodajemy pokrojoną e drobna kosteczkę cebulę,wlewamy olej,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładkie purée.
    Rolady otulamy dokładnie ciastem,wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody.Gotujemy 10 minut od wypłynięcia na małym ogniu.Kluchy wyjmujemy kroimy wpół,przekładamy na talerze.polewamy sosem,podajemy z purée z czerwonej kapusty. ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Purée z kapusty

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować