Rolada truskawkowo-śmietankowa

  • wyświetlono: 375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje ;)

  • 40min

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek średniej wielkości
1 żółtko
75 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
90 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

500 g truskawek
250 g śmietany kremówki
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fiksu

Do posmarowania:

250 g śmietany kremówki
25 g cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fiksu
kilka truskawek do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada truskawkowo-śmietankowa

  • 1. Przygotować ciasto: jajka i żółtko ubijać mikserem z miesadłem trzepakowym, na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i stale ubijając wsypywać do masy, a potem ubijać jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, uierając mikserem na najniższych obrotach.
  • 2. Ciasto przelać na natłuszczoną blachę (30 x 40 cm) wyłożoną pergaminem i wyrównać wierzch. Wsunąc do rozgrzanego piekarnika.

    Grzałka górna i dolna: ok. 200*C
    Termoobieg: ok. 180*C
    Czas pieczenia: ok. 15 minut
  • 3. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika oddzielić od ścianek blachy, przewrócić na blat roboczy i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Przygotować nadzienie: truskawki opłukać, dobrze odsączyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki, cztery łyżki truskawek przetrzeć przez sito.
  • 5. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i Śmietan-fiksem. Wymieszać z kawałkami truskawek i przetartymi owocami.
  • 6. Ciasto odkleić od oblatu i ostrożnie usunąć pergamin, w razie potrzeby odkroić ciemną, spieczoną skórkę. Posmarować biszkopt śmietaną z truskawkami i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon.
  • 7. Do posmarowania: śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Posmarować roladę i ułożyć na niej pokrojone truskawki.

Porady

Aby nadzienie było gęstsze, zamiast śmietan-fiksu do utrwalenia można użyć 4 łyżeczki żelatyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Domowe lody śmietankowo-truskawkowe

Dodane przez: Magster

Domowe lody śmietankowo- truskawkowe

Domowe lody są pyszne mocno śmietankowe...

image-17qsg7t

Dodane przez: daga19888

Tort śmietankowy z musem truskawkowym

Tort śmietankowo- truskawkowy-...

image-0bmoox0

Dodane przez: Mariola123

ROLADA TRUSKAWKOWA

Rolada truskawkowa to pyszne i...

Rolada truskawkowa

Dodane przez: CattiBrie

Rolada truskawkowa

To sprawdzona rolada z babcinego...

Rolada truskawkowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Rolada truskawkowa

lekka rolada,ciasto połoczone jest...

Rolada truskawkowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Rolada truskawkowa

Z zawodu jestem ciastkarzem i piekarzem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE