Rolada Truskawkowa Cioci Arleci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak truskawek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa Truskawkowa:
    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
    3-4 łyżki cukru pudru
    20 dag truskawek (mogą być mrożone)
    2 łyżeczki żelatyny


Rolada truskawkowa cioci arleci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Lekko wymieszać.Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce i upiec.Gotowe ciasto wyłożyć na ściereczkę i lekko zwinąć w rulon.

    Masa Truskawkowa:
    Truskawki zmiksować,żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodając cukier,truskawki,a na końcu letnią żelatynę.
    Delikatnie rozwinąć rulon ciasta,równomiernie rozprowadzić masę truskawkową i ponownie zwinąć w rulon.Wierzch rolady przybrać wg gustu i upodobania.

Porady

Najlepiej roladę jeśc gdy jest ciepła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy