Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Biszkoptowa rolada z dodatkiem pianki truskawkowej z kawałkami truskawek i musem. Pyszna idealna na upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku

    Nadzienie
    - 250 g truskawek
    - 2 bite śmietany śnieżki
    - 200 ml mleka
    - 1 galaretka truskawkowa

    Mus truskawkowy
    - 250 g truskawek
    - 1 galaretka truskawkowa

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy biszkopt 1. Biszkopt - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier mieszamy, dodajemy olej i mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy - wylewamy na dużą blaszkę pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczony jeszcze ciepły zwijamy w rulon tworząc roladę.
  • Przygotowujemy nadzienie 2. Nadzienie - rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy obie śnieżki w 200 ml mleka dodajemy galaretkę i kawałki truskawek.
  • Przygotowujemy mus 3. Mus - zmiksować truskawki na mus podgrzać wsypać galaretkę odłożyć do lekkiego zastygnięcia. Masę rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie, na wierzch masy rozsmarowujemy mus truskawkowy - zwijamy w roladę odkładamy do zastygnięcia. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy