To sprawdzona rolada z babcinego zeszytu... przepis wielokrotnie przetestowany. U nas cieszy się ogromnym powodzeniem... można użyć świeżych truskawek, ale równie smaczna jest z mrożonych...
Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować galarerkę wg przepisu i odstawić to stężenia.
2.Ciasto: białka ubić na pianę,dodać do niej cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka i delikatnie mieszać.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszysto wymieszać na gładką masę. Następnie przelać ją do blachy i piec około 30 min w 180'C.
3.Masa:
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać mleko.
Truskawki zmiksować z cukrem i następnie dodać je do masła.
4.Ciasto po przestygnięciu posmarować masą truskawkową, ułożyć galaretkę i następnie wszystko zwinąć w roladę.
Komentarze