Rolada tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
2.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką. Cienka strużką wlwwać roztopione masło, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło .
3.Wyłożyć na formę.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
4.Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką.
5.Syrop: kawę zagotować z cukrem i gotować do momentu aż zredukuje objętość o połowę. Dodać likier i odstawić do wystygnięcia, napączować biszkopt.
6.Śmietankę ubić z cukrem połączyć z serkiem delikatnie mieszająć, dodać likier, wymieszać. Wyłożyć na roladę i zwinąć całość. Posypać kakao. Przed podaniem schłodzić najlepiej kilka godzin aby wszystkie smaki się połączyły.
Komentarze