ROLADA TIRAMISU

0 (0 ocen)

Pyszny i delikatny deser w formie rolady dla smakoszy kawy i nie tylko:)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki ( w tym 2 łyżki mąki kartoflanej)
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyzka octu
    2 łyżki roztopionego masła

    Krem:
    25 dag serka mascarpone
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    2 łyzki cukru
    1 łyżka likieru z orzechów laskowych lub amaretto

    Syrop do nasączenia:
    1/2 szklanki zaparzonej kawy expresso
    2 łyżki cukru
    2 łyżki likieru z orzechów laskowych lub amaretto

    kakao do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Tiramisu

Rolada tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką. Cienka strużką wlwwać roztopione masło, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło .
  • 3. Wyłożyć na formę.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  • 4. Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką.
  • 5. Syrop: kawę zagotować z cukrem i gotować do momentu aż zredukuje objętość o połowę. Dodać likier i odstawić do wystygnięcia, napączować biszkopt.
  • 6. Śmietankę ubić z cukrem połączyć z serkiem delikatnie mieszająć, dodać likier, wymieszać. Wyłożyć na roladę i zwinąć całość. Posypać kakao. Przed podaniem schłodzić najlepiej kilka godzin aby wszystkie smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować