Rolada tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Biszkopt: jaja ubić z cukrem do puszystości. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na masę jajeczną. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę biszkoptową wlać do blaszki, rozprowadzić równomiernie łopatką. Wstawić na 8 minut do piekarnika. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe- jeśli tak słychać lekkie skrzypienie. Po wystudzeniu ciasta ostrożnie zdjąć pergamin. Ciasto ułożyć na wilgotnej ściereczce i ostrożnie zwinąć. Masa: żółtka wlać do miski, wymieszać z cukrem, wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Miskę wyjąć z kąpieli wodnej. Masę połączyć z ostudzoną kawą. Mascarpone wymieszać z miodem i dodać do masy jajecznej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Brzegi biszkoptu równo przyciąć. Na cieście równomiernie rozprowadzić masę. Ostrożnie zwinąć w roladę. Pozostałym kremem obtoczyć ciasto. Posypać kakao. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
Komentarze