Rolada szynkowa z selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Zawinięte w roladę mięso z szynki wieprzowej do doskonały pomył na pyszny obiad. Jeśli naszą roladę wzbogacimy o łodygi selera zyskamy lepszy smak i fajniejszy wygląd. Polecam!

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 kg szynki wieprzowej w kawałku,
    • 350- 400 gram zmielonej szynki wieprzowej,
    • 9 plasterków szynki wieprzowej (wędliny),
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego,
    • 6 łodyg selera naciowego
    Składniki robocze:
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Zioła prowansalskie do smaku,
    • 3 ząbki czosnku,
    • Przyprawa do mięsa mielonego,
    • 0,5 cebuli,
    • Ok 3 – 4 łyżki rzepakowego oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń Szynki

Rolada szynkowa z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany płat mięsa 1. Szynkę wieprzową nacinamy, tak by powstał z niej prostokątny płat mięsa. Dodatkowo rozbijamy go na jeszcze cieńszy, większy płat. Tak przygotowane mięso nacieramy delikatnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodatkowo oprószamy je solą, pieprzem, papryką oraz ziołami do smaku. Mięso odkładamy na bok, a przygotowujemy mięso mielone.
  • wyłożenie jogurtu 2. Rozdrobnione mięso łączymy z przyprawą do mięsa mielonego i drobno pokrojoną cebulą.
    Mając tak przygotowane składniki przystępujemy do przygotowania rolady.
    Przygotowany płat mięsa smarujemy połową jogurtu.
  • ułożenie wędliny 3. Na jogurt wykładamy warstwę plasterków szynki.
  • wyłożenie mięsa mielonego 4. Wędlinę przykładamy warstwą mięsa mielonego.
  • ułożenie selera 5. Na mielonym mięsie układamy w odstępach łodygi selera.
  • rolada przed pieczeniem 6. Tak przygotowane mięso rolujemy, formując zgrabną roladę. Roladę dodatkowo przewiązujemy nicią. Jej wierzch smarujemy pozostałą częścią jogurtu i oprószamy ziołami prowansalskimi.
    Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę pieczemy około 90-100 minut w 180°C.
    Gotową kroimy w plastry około 1 cm i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować