Zawinięte w roladę mięso z szynki wieprzowej do doskonały pomył na pyszny obiad. Jeśli naszą roladę wzbogacimy o łodygi selera zyskamy lepszy smak i fajniejszy wygląd. Polecam!
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 1 kg szynki wieprzowej w kawałku,
• 350- 400 gram zmielonej szynki wieprzowej,
• 9 plasterków szynki wieprzowej (wędliny),
• 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego,
• 6 łodyg selera naciowego
Składniki robocze:
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• 3 ząbki czosnku,
• Przyprawa do mięsa mielonego,
• 0,5 cebuli,
• Ok 3 – 4 łyżki rzepakowego oleju
Rolada szynkowa z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową nacinamy, tak by powstał z niej prostokątny płat mięsa. Dodatkowo rozbijamy go na jeszcze cieńszy, większy płat. Tak przygotowane mięso nacieramy delikatnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodatkowo oprószamy je solą, pieprzem, papryką oraz ziołami do smaku. Mięso odkładamy na bok, a przygotowujemy mięso mielone.
2.Rozdrobnione mięso łączymy z przyprawą do mięsa mielonego i drobno pokrojoną cebulą.
Mając tak przygotowane składniki przystępujemy do przygotowania rolady.
Przygotowany płat mięsa smarujemy połową jogurtu.
3.Na jogurt wykładamy warstwę plasterków szynki.
4.Wędlinę przykładamy warstwą mięsa mielonego.
5.Na mielonym mięsie układamy w odstępach łodygi selera.
6.Tak przygotowane mięso rolujemy, formując zgrabną roladę. Roladę dodatkowo przewiązujemy nicią. Jej wierzch smarujemy pozostałą częścią jogurtu i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę pieczemy około 90-100 minut w 180°C.
Gotową kroimy w plastry około 1 cm i podajemy.
Komentarze