Rolada "Szyja żyrafy"

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Rolada ta nie tylko zaskakuje wyglądem, ale również swoją przepysznością :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • MASA DEKORACYJNA:
    45g masła
    45g cukru pudru
    45g mąki
    1 białko
    1 łyżka jasnego dżemu

    BISZKOPT:
    3 jajka
    60g cukru
    40g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka kakao

    KREM:
    200g śmietany kremówki
    (ew. opakowanie smietan-fixu)
    100g wiórkó kokosowych
    1,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    2 łyżki cukru pudru
    40g startej gorzkiej czekolady
    2 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada "szyja żyrafy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kartce narysować żyrafowy wzór i położyć ją na blasze, pod papierem do pieczenia.
  • 2. MASA DEKORACYJNA: masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę i dżem (miksować dokładnie po każdym składniku).
  • 3. Przełożyć masę do szprycy z okrągłą tylką i wypełnić nią jaśniejsze żyrafowe wzorki na papierze do pieczenia. Formę schować do lodówki.
  • 4. BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać ze sobą. Białka ubijać z solą, gdy masa zacznie gęstnieć, dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, a następnie przesiane mąki i kakao.
  • 5. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć z lodówki formę z jasnym wzorem i wylać na nią biszkopt. Wyrównać i wstawić na 12 min do piekarnika.
  • 6. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z papierem wyciągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę i delikatnie usunąć papier. Ponownie odwrócić (tak aby wzór był skierowany do dołu) i gorącą roladę zrolować na ściereczce. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 7. KREM: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, przestudzoną żelatynę i zmiksować. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • 8. Banany obrać ze skórki i podzielić każdy na 3 kawałki. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć i przy "wewnętrznym" końcu poukładać banany. Napełnić roladę kremem, ponownie zrolować i wstawić do lodówki. Smacznego! :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować