Rolada "szyja żyrafy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kartce narysować żyrafowy wzór i położyć ją na blasze, pod papierem do pieczenia.
2.MASA DEKORACYJNA: masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę i dżem (miksować dokładnie po każdym składniku).
3.Przełożyć masę do szprycy z okrągłą tylką i wypełnić nią jaśniejsze żyrafowe wzorki na papierze do pieczenia. Formę schować do lodówki.
4.BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać ze sobą. Białka ubijać z solą, gdy masa zacznie gęstnieć, dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, a następnie przesiane mąki i kakao.
5.Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć z lodówki formę z jasnym wzorem i wylać na nią biszkopt. Wyrównać i wstawić na 12 min do piekarnika.
6.Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z papierem wyciągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę i delikatnie usunąć papier. Ponownie odwrócić (tak aby wzór był skierowany do dołu) i gorącą roladę zrolować na ściereczce. Pozostawić do ostygnięcia.
7.KREM: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, przestudzoną żelatynę i zmiksować. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki.
8.Banany obrać ze skórki i podzielić każdy na 3 kawałki. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć i przy "wewnętrznym" końcu poukładać banany. Napełnić roladę kremem, ponownie zrolować i wstawić do lodówki. Smacznego! :))
Komentarze