Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rolada kojarzy nam się najczęściej z deserem. Tym razem upiekłam roladę wytrawną, z dużą ilością świeżego szpinaku, wędzonego łososia, orzechów włoskich, konserwowej papryki, czarnego sezamu i serka. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba zdrowotna.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 60min

Składniki

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami



SKŁADNIKI: ok. 12 porcji; czas przygotowania 60 minut
Blaszka 30x40 cm

BISZKOPT

200 g białek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g świeżego szpinaku
50 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
2 łyżki czarnego sezamu lub maku do posypania pergaminu

FARSZ

400 g serka philadelphia
1 łyżeczka chrzanu
125 g wędzonego łososia
125 g orzechów włoskich
sól, pieprz
50 g konserwowej papryki
2-3 łyżki czarnego sezamu lub maku




Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem, posmarować olejem i posypać czarnym sezamem.
    W blenderze rozdrobnić szpinak z dodatkiem cukru (szpinak najlepiej dodawać partiami, łatwiej nam będzie go rozdrobnić).
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do rozdrobnionego szpinaku włożyć dwie łyżki piany, wymieszać i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą.
    Biszkopt wyłożyć na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozsmarować.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
    Upieczony, gorący biszkopt razem z papierem ułożyć na czystej, lnianej ściereczce i szybko zwinąć (dłuższym bokiem). Odłożyć do wystudzenia.
  • 2. Przygotować farsz.

    Do dekoracji odłożyć kilka orzechów i dwie łyżki serka.
    Pozostałe orzechy lekko posiekać nożem. Łososia pokroić w kostkę,
    Serek przełożyć do miseczki, wymieszać z chrzanem. Dodać orzechy i wędzonego łososia. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
    Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować farszem, ułożyć paski papryki i ponownie zwinąć.
    Zwiniętą posmarować odłożonym serkiem, ułożyć orzechy i posypać czarnym sezamem.
    Przechowywać w lodówce. Kroić w grube plastry.
    Smacznego :)

Porady

Rolada kojarzy nam się najczęściej z deserem. Tym razem upiekłam roladę wytrawną, z dużą ilością świeżego szpinaku, wędzonego łososia, orzechów włoskich, konserwowej papryki, czarnego sezamu i serka. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba zdrowotna. Pięknie się prezentuje jako przystawka i doskonale smakuje. Mam nadzieję, że sami o tym zechcecie się przekonać.
Roladę upiekłam na samych białkach

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakisezamszpinakorzechyroladaprzystawkihit_miesiąca
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Dodane przez: agazlotko

Rolada szpinakowa z łososiem

Przepyszna i idealna na różne okazje

image-1wd07st

Dodane przez: Anna Majchrowska

Szpinakowa rolada z łososiem

Rolada w wydaniu wiosennym :-)...

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Dodane przez: PolskaGotuje

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

smacznie i zdrowo

image-29suhyu

Dodane przez: UlaRomanowska

Rolada szpinakowa z łososiem

Bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu...

image-02ddeca

Dodane przez: wiesiołek

Rolada szpinakowa z łososiem

Robię na większe przyjęcia i święta,...

Rolada szpinakowa z łososiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Rolada szpinakowa z łososiem

Idealna na uroczystości rodzinne...