Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rolada kojarzy nam się najczęściej z deserem. Tym razem upiekłam roladę wytrawną, z dużą ilością świeżego szpinaku, wędzonego łososia, orzechów włoskich, konserwowej papryki, czarnego sezamu i serka. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba zdrowotna.

  • 60 min

Składniki:

  • Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami



    SKŁADNIKI: ok. 12 porcji; czas przygotowania 60 minut
    Blaszka 30x40 cm

    BISZKOPT

    200 g białek
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    125 g świeżego szpinaku
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
    2 łyżki czarnego sezamu lub maku do posypania pergaminu

    FARSZ

    400 g serka philadelphia
    1 łyżeczka chrzanu
    125 g wędzonego łososia
    125 g orzechów włoskich
    sól, pieprz
    50 g konserwowej papryki
    2-3 łyżki czarnego sezamu lub maku




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem, posmarować olejem i posypać czarnym sezamem.
    W blenderze rozdrobnić szpinak z dodatkiem cukru (szpinak najlepiej dodawać partiami, łatwiej nam będzie go rozdrobnić).
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do rozdrobnionego szpinaku włożyć dwie łyżki piany, wymieszać i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą.
    Biszkopt wyłożyć na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozsmarować.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
    Upieczony, gorący biszkopt razem z papierem ułożyć na czystej, lnianej ściereczce i szybko zwinąć (dłuższym bokiem). Odłożyć do wystudzenia.
  • 2. Przygotować farsz.

    Do dekoracji odłożyć kilka orzechów i dwie łyżki serka.
    Pozostałe orzechy lekko posiekać nożem. Łososia pokroić w kostkę,
    Serek przełożyć do miseczki, wymieszać z chrzanem. Dodać orzechy i wędzonego łososia. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
    Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować farszem, ułożyć paski papryki i ponownie zwinąć.
    Zwiniętą posmarować odłożonym serkiem, ułożyć orzechy i posypać czarnym sezamem.
    Przechowywać w lodówce. Kroić w grube plastry.
    Smacznego :)

Porady

Rolada kojarzy nam się najczęściej z deserem. Tym razem upiekłam roladę wytrawną, z dużą ilością świeżego szpinaku, wędzonego łososia, orzechów włoskich, konserwowej papryki, czarnego sezamu i serka. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba zdrowotna. Pięknie się prezentuje jako przystawka i doskonale smakuje. Mam nadzieję, że sami o tym zechcecie się przekonać. Roladę upiekłam na samych białkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Orzechy Sezam Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować