Rolada szpinakowa z pastą jajeczną i tuńczykiem

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Super pomysł na imprezową przekąskę i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    4 jajka
    1 łyżka oleju
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku
    PASTA :
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 serki trójkątne np. śmietankowe
    1 łyżka majonezu
    1 mała czerwona cebula
    sól, pieprz do smaku

    1 tuńczyk w sosie własnym
    papryka konserwowa lub świeża.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody a następnie dokładnie przyprawiamy wraz z czosnkiem. Mieszamy z 4 żółtkami.
    Białka ubijamy sztywno, dodajemy szpinak, mąkę i olej oraz jeszcze ewentualnie doprawiamy. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
    Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez ok. 15 minut.
    Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.Jajka gotujemy na twardo a następnie drobno kroimy i mieszamy z serkiem, cebulą oraz tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez.Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkoptu a przy brzegu układamy paski papryki.
    Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Po tym czasie kroimy na kawałki i układamy na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować