Rolada szpinakowa z pastą jajeczną i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody a następnie dokładnie przyprawiamy wraz z czosnkiem. Mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy sztywno, dodajemy szpinak, mąkę i olej oraz jeszcze ewentualnie doprawiamy. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując.
Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez ok. 15 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.Jajka gotujemy na twardo a następnie drobno kroimy i mieszamy z serkiem, cebulą oraz tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez.Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkoptu a przy brzegu układamy paski papryki.
Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie kroimy na kawałki i układamy na talerzu.
Komentarze