Rolada szpinakowa z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ma wyjątkowy smak, połączona odrobina ostrego smaku z łagodnym łososiem. Jest to przysmak mojego męża a przepis przywieziony z wczasów nad morzem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1opakowanie mrożonego mielonego szpinaku
    1 łyżeczka masła
    4 jaja
    2 serki Almette chrzanowe
    2 opakowania pokrojonego łososia
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak po rozmrożeniu podsmażyć w patelni na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość odparować i wystudzić. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Masę szpinakową z żłółtkami miksujemy blenderem. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Na blachę wykładamy papier i wylewamy masę szpinakową. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190C. Po upieczeniu gorące ciasto zawijamy w roladę i zostawiamy do wystygnięcia.Po wystygnięciu ciasto smarujemy serkami Almette i układamy plastry łososia. Ponownie zwijając całość w roladę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

Ważne aby ciasto szpinakowe było pieczone na papierze do pieczenia co ułatwia nam zrolowanie go.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy