Rolada szpinakowa z łososiem

4.51 (196 ocen)

Robię na większe przyjęcia i święta, taka rolada pięknie się prezentuje i wybornie smakuje

Składniki:

  • 2 paczki mrożonego szpinaku po 500g
    1 łyżka masła
    3 - 4 ząbki przeciśniętego czosnku
    4 jajka
    masa z serka :
    4 szt. serka naturalnego ostrowia po 120g, lub 3 szt. almette po 150g
    2 - 3 ząbki przeciśniętego czosnku
    ewentualnie do smaku ciut soli i białego pieprzu ( jak się lubi pikantniejsze)
    400 g wędzonego łososia pokrojonego w plastry
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09htvw0 1. Szpinak odmrozić, lekko odcisnąć, włożyć do garnka, dodać masło, czosnek i sól. Pogotować krótko ok.5 - 7 minut, odcedzić na sitku, lekko przestudzić.
    Dodać żółtka z 4 jaj, wymieszać.
    Białka ubić na sztywno i połączyć z masą szpinakową, wylać ją na blachę ( ok. 25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika, piec w 175 stopniach 15 minut, wyjąć i przestudzić.

    W tym czasie przygotować masę z serków.
    Na przestudzony placek szpinakowy rozsmarować masę serową i obficie przełożyć plastrami łososia.
    Z pomocą papieru na którym piekł się szpinak, pomału i delikatnie zwinąć roladę.
    Przełożyć ją następnie na folię spożywczą i w miarę ciasno zawinąć, wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

    Po tym czasie odwinąć z folii, kroić koniecznie ostrym nożem.

    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować