Robię na większe przyjęcia i święta, taka rolada pięknie się prezentuje i wybornie smakuje
Składniki:
2 paczki mrożonego szpinaku po 500g
1 łyżka masła
3 - 4 ząbki przeciśniętego czosnku
4 jajka
masa z serka :
4 szt. serka naturalnego ostrowia po 120g, lub 3 szt. almette po 150g
2 - 3 ząbki przeciśniętego czosnku
ewentualnie do smaku ciut soli i białego pieprzu ( jak się lubi pikantniejsze)
400 g wędzonego łososia pokrojonego w plastry
Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmrozić, lekko odcisnąć, włożyć do garnka, dodać masło, czosnek i sól. Pogotować krótko ok.5 - 7 minut, odcedzić na sitku, lekko przestudzić.
Dodać żółtka z 4 jaj, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i połączyć z masą szpinakową, wylać ją na blachę ( ok. 25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika, piec w 175 stopniach 15 minut, wyjąć i przestudzić.
W tym czasie przygotować masę z serków.
Na przestudzony placek szpinakowy rozsmarować masę serową i obficie przełożyć plastrami łososia.
Z pomocą papieru na którym piekł się szpinak, pomału i delikatnie zwinąć roladę.
Przełożyć ją następnie na folię spożywczą i w miarę ciasno zawinąć, wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Po tym czasie odwinąć z folii, kroić koniecznie ostrym nożem.
Komentarze