Rolada szpinakowa eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając, następnie dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach C. Wystygnięty szpinak smarujemy serkiem wymieszanym z czosnkiem, następnie nakładamy chrzan i łososia. Wszystko razem zwijamy jak roladę, bardzo ściśle. Tak zwiniętą roladę zawijamy folią do żywności. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plastry.
Porady
Polecam potrzymać roladę w lodówce przez całą noc. Mam wtedy pewność że mi się nie rozwali i wszystko ładnie sobą przejdzie.
Komentarze