Rolada szpinakowa Eweliny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od babci, często robiła tą roladę na imprezy rodzinne-schodziła jak ciepłe bułeczki.

  • 60 min

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    4 jajka
    1 łyżka mąki
    2 serki Almette śmietankowe + 4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki chrzanu
    łosoś wędzony w plastrach 400 g

Rolada szpinakowa eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając, następnie dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach C. Wystygnięty szpinak smarujemy serkiem wymieszanym z czosnkiem, następnie nakładamy chrzan i łososia. Wszystko razem zwijamy jak roladę, bardzo ściśle. Tak zwiniętą roladę zawijamy folią do żywności. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plastry.

Porady

Polecam potrzymać roladę w lodówce przez całą noc. Mam wtedy pewność że mi się nie rozwali i wszystko ładnie sobą przejdzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy