Rolada szpinakowa

0 (0 ocen)

Idealny przystawka na imprezę. Nie jest pracochłonna, a wygląda imponująco.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 opakowanie szpinaku mrożonego,
    1 łyżka masła,
    2 ząbki czosnku,
    4 jajka,
    4 łyżeczki mąki,
    4 łyżeczki mleka,

    NADZIENIE:
    40 dag białego sera,
    2 łyżki śmietany 12%,
    2 łyżeczki chrzanu,
    10 dag.sera żółtego,
    2 grube plastry kiełbasy drobiowej,
    2 ogórki kiszone,

    szczypiorek
    sól i pieprz

Rolada szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. CIASTO: szpinak usmażyć na łyżce masła. Doprawić 2 ząbkami czosnku i solą. Dodać surowe żółtka i wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę, mleko i wcześniej przygotowaną masę ze szpinakiem. Wymieszać.


  • biszkopt 2. Biszkopt szpinakowy wylać na blachę. Piec 15- 20 min w temp. 170 stopni.
    Wymiary blach to: 36 na 26. Biszkopt wystudzić.
  • masa 3. NADZIENIE: Ser biały ugnieść widelcem na jednolitą masę. Dodać chrzan i śmietanę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do masy. Szczypiorek pokroić i również dodać. Doprawić solą i pieprzem.
  • rolada 4. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę serową i zwinąć jak roladę. Najlepiej folią aluminiową i schłodzić w lodówce ok 1 godziny, żeby składniki się"przegryzły".

Porady

Roladę można przygotować w bardziej wyrafinowany sposób. Wystarczy zamiast kiełbasy dodać np. plastry łososia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy