Rolada szpinakowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję, odkąd pamiętam. Gdy moje potrawy smakują, jestem w siódmym niebie. Gotowanie stało się dla mnie wyzwaniem, gdy zachorowała moja mama.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    1 szklanka śmietany
    15 dag margaryny
    4 dag drożdży
    3 żółtka
    1 jajko
    sól
    1 łyżka cukru

    Farsz:
    1/2 kg szpinaku
    15 dag wędzonego boczku
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    10 dag żółtego sera
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa

Rolada szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy. Dusimy na patelni z kilkoma łyżkami wody, aż zwiędnie. Odciskamy z wody i rozdrabniamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i szpinak.
    Dusimy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Gdy wystygnie, dodajemy jajko i starty żółty ser, mieszamy.
  • 2. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą śmietaną. Rozczyn dodajemy do mąki, solimy, wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę i żółtka. Wyrabiamy.
  • Rolada szpinakowa 3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy farsz i zwijamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 40-45 minut w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy