Rolada szpinakowa

  • wyświetlono: 493 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Gotuję, odkąd pamiętam. Gdy moje potrawy smakują, jestem w siódmym niebie. Gotowanie stało się dla mnie wyzwaniem, gdy zachorowała moja mama.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Magdalena Wiśniewska, Sosnowiec
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki
1 szklanka śmietany
15 dag margaryny
4 dag drożdży
3 żółtka
1 jajko
sól
1 łyżka cukru

Farsz:
1/2 kg szpinaku
15 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
10 dag żółtego sera
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada szpinakowa

  • 1. Szpinak myjemy. Dusimy na patelni z kilkoma łyżkami wody, aż zwiędnie. Odciskamy z wody i rozdrabniamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i szpinak.
    Dusimy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Gdy wystygnie, dodajemy jajko i starty żółty ser, mieszamy.
  • 2. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą śmietaną. Rozczyn dodajemy do mąki, solimy, wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę i żółtka. Wyrabiamy.
  • Rolada szpinakowa3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy farsz i zwijamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 40-45 minut w temp. 200 °C.
PP_05-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszpinak
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0xx2ta0

Dodane przez: bozena58

Rolada schabowa ze szpinakowo serowym farszem

smaczna rolada na obiad:)

Rolada szpinakowa z soczewicą i tuńczykiem

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada szpinakowa z soczewicą i tuńczykiem

Polecam pyszna roladę szpinakową....

Szpinakowa tarta

Dodane przez: Jaga85

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta to jedna z moich...

Szpinakowe spaghetti

Dodane przez: Joanna Kryla

Szpinakowe spaghetti

Makaron spaghetti w trochę innym...

torcik

Dodane przez: zuzkaz2

torcik szpinakowy

pyszny torcik szpinakowy

image-26qqigq

Dodane przez: monika016

Szpinakowe spaghetti

Szpinakowe spaghetti to miła odmiana...