Rolada świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe umyć, rozbić na cienki płat, z obu stron natrzeć wyżej wymienionymi przyprawami, położyć w głębszym naczyniu zalać wermutem lub innym białym winem skropić oliwą z oliwek szczelnie zamknąć i pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu.
2.SKŁADNIKI NA FARSZ
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 jajka
1 cebula
przyprawa uniwersalna
sól
pieprz
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego, wbić jajka dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
3.WYKONANIE
Na zamarynowany płat mięsa wyłożyć przyprawione mięso mielone, ścisłe zwinąć.
Roladę zszyć drobnym ściegiem lub zaszpagatować a końce zawiązać.
4.Na blachę wysypać 1 kg dowolnych mrożonych warzyw (zapobiegną wysychaniu mięsa podczas pieczenia) położyć roladę, podlać pozostałym z marynowania sosem i piec 2 godz w 160-170 stopniach..
Po tym czasie podkręcić piekarnik do 200 stopni i piec dalsze 30 min.
Komentarze