rolada świąteczna

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 39 min

idealnie nadaje się na świąteczny obiad jak i na codzienne kanapki

  • 16 godz. 39 min

Składniki:

  • 2 kg mięsa wołowego (łopatka, razowa lub krzyżowa)

    1 szkl wermutu

    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 opakowanie ziół prowansalskich

    1 łyżka pieprzu ziołowego

    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

    pół łyżeczki papryki czerwonej ostrej

Rolada świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płat mięsa wołowego 1. Mięso wołowe umyć, rozbić na cienki płat, z obu stron natrzeć wyżej wymienionymi przyprawami, położyć w głębszym naczyniu zalać wermutem lub innym białym winem skropić oliwą z oliwek szczelnie zamknąć i pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu.
  • 2. SKŁADNIKI NA FARSZ

    1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

    3 jajka

    1 cebula

    przyprawa uniwersalna

    sól

    pieprz

    Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego, wbić jajka dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  • 3. WYKONANIE

    Na zamarynowany płat mięsa wyłożyć przyprawione mięso mielone, ścisłe zwinąć.

    Roladę zszyć drobnym ściegiem lub zaszpagatować a końce zawiązać.
  • 4. Na blachę wysypać 1 kg dowolnych mrożonych warzyw (zapobiegną wysychaniu mięsa podczas pieczenia) położyć roladę, podlać pozostałym z marynowania sosem i piec 2 godz w 160-170 stopniach..

    Po tym czasie podkręcić piekarnik do 200 stopni i piec dalsze 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy