ROLADA STRACIATELLA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam robić rolady, to łatwe i szybkie ciasta

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka "L"
    1/3 szklanki mąki tortowej
    2 łyżek kakao
    1/3 szklanki cukru
    Masa straciatella:
    Mandarynki odsączone z zalewy ( 1 puszka)
    2 połówki gruszek z puszki pokrojone w kostkę
    500 ml śmietany 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 tabliczka czekolady deserowej (zblenderowana na drobno)

Rolada straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, na koniec mąki, mieszamy i wylewamy do wyłożonej (tylko dno) papierem do pieczenia blachy (dużej na całą szerokość piekarnika). Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 15 minut. Potem wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem i zwijamy.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać owoce i czekoladę. Wyłożyć na biszkopt i ponownie zrolować. Odłożyć do lodówki. Udekorować wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy