Rolada śmietankowo brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

bardzo uwielbiana i robiąca dobre wrażenie rolada rozpływająca się w ustach na pewno zachwyci każdego gościa :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jaj, łyżka maki ziemniaczanej, łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, pół szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń

Rolada śmietankowo brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na duża blachę ( najlepiej szeroka blaszana o piecyka elektrycznego) wyłożyć papier do pieczenia i wylać równomiernie ciasto. Piec około 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i oderwać papier po czym gorący biszkopt zwinąć w rulon w ściereczkę odstawić do ostygnięcia. MASA: Do śmietany dodać cukier puder i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i delikatnie wystudzić. Dodać do wcześniej ubitej śmietany. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Rozwinąć biszkopt nałożyć przygotowana masę i wyłożyć brzoskwiniami. Zawinąć. Wierzch posmarować pozostałam masą i udekorować dowolnie ja zrobiłam to brzoskwiniami :) SMACZNEGO!!!

Porady

Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej ale jeśli nie ma takiej możliwości wystarczy by ostygł zawinięty w ściereczkę

Komentarze

Podobne przepisy