Rolada śmietankowa z lukrem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jej smakowi nie można się oprzeć

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag maki krupczatki
    20 dag masła
    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    torebka cukru waniliowego
    3 łyżki kakao
    Na krem:
    2 tabliczki białej czekolady
    40 dag śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki likieru brzoskwiniowego
    3 - 4 połówki brzoskwiń z puszki
    polewa czekoladowa
    połówki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Rolada śmietankowa z lukrem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto;oddziel żółtka od białek.Białka wstaw do lodówki.Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na puszystą masę.Nie przerywając ucierania ,dodawaj kolejno po żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao.Białka ubij na sztywno,pianę ostrożnie połącz z resztą ciasta.
  • 2. Przygotowane ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.Wygładź szerokim nożem.Wsuń do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 185 stopni.Piec około 30 minut.
  • 3. Upieczone ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę,zdejmij pergamin,natychmiast ciasto zwiń w rulon.Wystudź.
  • 4. Czekoladę połam na kawałeczki,przełóż do miseczki pozostawionej na garnku z wrzącą wodą.Stale mieszając stop,odstaw do wystudzenia.W tym czasie namocz żelatynę,następnie rozpuść podgrzewając.Czekoladę wymieszaj z likierem oraz śmietaną.Ubij na sztywno,połącz z żelatyną i pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami.
  • 5. Ciasto odwiń,posmaruj tężejącym kremem.Ponownie zawiń.Schładzaj 2 - 3 godziny.Udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować