Rolada śmietankowa z lukrem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto;oddziel żółtka od białek.Białka wstaw do lodówki.Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na puszystą masę.Nie przerywając ucierania ,dodawaj kolejno po żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao.Białka ubij na sztywno,pianę ostrożnie połącz z resztą ciasta.
2.Przygotowane ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.Wygładź szerokim nożem.Wsuń do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 185 stopni.Piec około 30 minut.
3.Upieczone ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę,zdejmij pergamin,natychmiast ciasto zwiń w rulon.Wystudź.
4.Czekoladę połam na kawałeczki,przełóż do miseczki pozostawionej na garnku z wrzącą wodą.Stale mieszając stop,odstaw do wystudzenia.W tym czasie namocz żelatynę,następnie rozpuść podgrzewając.Czekoladę wymieszaj z likierem oraz śmietaną.Ubij na sztywno,połącz z żelatyną i pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami.
Komentarze