Rolada śmietankowa z brzoskwiniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka oddzielamy od zółtek i ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka ucieramy z cukrami ,dodajemy do białek i mieszamy.Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułka tartą blachę.Pieczemy ok 10 minut w 170 st.Ciepłe ciasto przykrywamy ściereczką,zwijamy w roladę.
Masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie,studzimy.Śmietaną ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i zelatynę,miksujemy.
Przygotowanie:
Na rozłozona rolade nakładamy łyżką dzem brzoskwiniowy wzdłuż całej długości biszkoptu.Na reszcie biszkoptu rozprowadzamy masę.Deliatnie zwijamy roladę.Okręcamy folią aluminiową.Wstawiamy do lodówki do całkowitego steżenia.
Komentarze