Rolada śmietankowa

5 (143 ocen)

  • 10 min

Rolada to bardzo pyszne i delikatne ciasto

  • 10 min

Składniki:

  • 8 szt jajka,
    8 łyżek mąka,
    8 łyżek cukier,
    1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
    1/2 l śmietana kremówka,
    2 opak śmietan-fix
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada śmietankowa 1. CIASTO
    Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Rolada śmietankowa 2. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  • Rolada śmietankowa 3. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon.
  • Rolada śmietankowa 4. KREM
    Śmietanę schłodzić,dodać śmietan-fix, ubić na sztywno. Przełożyć roladę kremem, zwinąć roladę i włożyć do lodówki.
  • Rolada śmietankowa 5. Gotowa rolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować