Rolada śledziowa z buraczkami! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa gotujemy do miękkości.
2.Przygotowujemy ciasto na roladę. Buraczki ścieramy na tartce na małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy buraczki, przesmażamy. Białka(3) ubijamy na sztywną pianę. Do buraczków dodajemy sól, cukier i ocet do smaku. Studzimy. Dodajemy 3 żółtka i ubite białka, delikatnie mieszając. Blachę( ja brałam blachę jaka jest w kuchence)wykładamy papierem do pieczenia i na to ciasto buraczane. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie rolujemy i czekamy by trochę przestygło.
3.Przygotowujemy farsz. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Śledzie kroimy w drobną kostkę. Roladę smarujemy warstwą majonezu - nie za dużo. Na to kładziemy warstwę ziemniaków a następnie pokrojone śledzie. Na śledzie kładziemy paskami, zaczynając od brzegu - warstwę marchewki, warstwę majonezu, znowu marchew, majonez i marchew. Rolujemy. Owijamy folią. Pozostawiamy na parę godzin w chłodnym miejscu. kroimy na porcję.
Komentarze