Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

4.95 (207 ocen)

  • 60 min

W dzieciństwie nigdy nie lubiłam rolad bo babcia zawsze kroiła farsz w kostkę.Pewnego razu farsz zmieliła , od tamtej pory polubiłam rolady babci :) Dziś gotuje je dla swojego mężczyzny :) .

  • 60 min

Składniki:

  • ROLADA:

    4 kotlety wieprzowe
    1 kiełbasa (tłusta)
    1 cebula
    1 ogórek kiszony
    15dkg boczku wędzonego
    2-3 łyżki musztardy
    przyprawy wg. uznania

    KLUSKI:

    1kg ziemniaków
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko

    KAPUSTA:

    1/2 główki czerwonej kapusty\
    15dkg boczku wędzonego
    1 mala cebula
    1 łyżka octu
    przyprawy wg. uznania
Wystaw ocenę:

4.95 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLADA:

    Kiełbasę,cebule, ogórka i boczek zmielić , dodać musztardę i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
    Kotlety dobrze rozbić , żeby były cieniuteńkie . Następnie nałożyć farsz i zawinąć .
    Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, gdy już nabiorą ładnego koloru dusić je do miękkości.

    KLUSKI:

    Ziemniaki obrać i ugotować. Dobrze rozgnieść ,żeby nie było żadnych grudek. Dzielimy ziemniaki na 4 części , jedna wyciągamy na wierzch i wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak żeby była równo z ziemniakami dodajemy jajko i mieszamy na jednolita masę.
    Formujemy kluski.

    KAPUSTA:

    Kroimy na paski i gotujemy.
    Jak zmięknie dodajemy octu i przykrywamy.
    Smażymy boczek i cebule.
    Wlewamy wszystko do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Porady

Rolady dobrze jest owinąć ja nitka żeby się nie rozpadły podczas smażenia. Kluski dobrze robić jak ziemniaki są ciepłe , wtedy nie pękają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować