Rolada serowo-marchwiowa

0 (0 ocen)

Rolada w tym wydaniu może konkurować z pysznymi roladami biszkoptowymi z kremem. Nikt nie powiedział, ze rolady musza być słodkie!

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mąki,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ¼ łyżeczki soli

    Nadzienie:
    - 30 dag sera białego,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Sól, pieprz do smaku,
    - 1 cebula,
    - 2 ząbki czosnku
    - Pęczek szczypiorku,
    - 2 marchewki

Rolada serowo-marchwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada serowo-marchwiowa 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy do smaku sól. Następnie dokładamy stopniowo żółtka. na koniec całość mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180°.
    Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i zawijamy w wilgotną ściereczkę.
  • 2. Marchew gotujemy, studzimy i kroimy wzdłuż w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
    Ser urabiamy ze śmietaną. Jeśli by był za twardy dodajemy mleko. Dokładamy do niego cebulę, szczypiorek. Przeciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.

    Tak wyrobiony serek wykładamy na rozwinięty biszkopt. Układamy na nim marchew i całość zwijamy w roladę. Wierzch dekorujemy częścią sera i posypujemy szczypiorkiem.

    Roladę schładzamy. Gotową kroimy pod skosem.

Porady

Rolada stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. Można także podawać ją jako przystawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy