Rolada serowo-marchwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy do smaku sól. Następnie dokładamy stopniowo żółtka. na koniec całość mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180°.
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i zawijamy w wilgotną ściereczkę.
2.Marchew gotujemy, studzimy i kroimy wzdłuż w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
Ser urabiamy ze śmietaną. Jeśli by był za twardy dodajemy mleko. Dokładamy do niego cebulę, szczypiorek. Przeciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Tak wyrobiony serek wykładamy na rozwinięty biszkopt. Układamy na nim marchew i całość zwijamy w roladę. Wierzch dekorujemy częścią sera i posypujemy szczypiorkiem.
Roladę schładzamy. Gotową kroimy pod skosem.
Porady
Rolada stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. Można także podawać ją jako przystawkę.
Komentarze