ROLADA SEROWO-KRÓWKOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dla miłośników rolad z nadzieniem serowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    krem krówkowo-serowa:
    -100 ml. śmietanki 36%
    -1 śmietan-fix
    -500 g. sera śmietankowego
    -1 puszka masy krówkowej Kajmak-510 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wrzątku

Rolada serowo-krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać na blaszkę (30x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec ok. 20-25 min. w 175*.(nie przesuszyć). Wyłożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w roladę, wraz z ręcznikiem.
  • składniki na masę 2. Składniki na krem:
  • warstwa kremu 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,potem ostudzić do letniego.Ubić śmietankę ze śmietan-fixem, potem z porcjami serka.Dalej ubijać dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. 2/3 kremu wyłożyć na odwinięty biszkopt.
  • rolada gotowa 4. Zwinąć biszkopt w roladę. Górę posmarować kremem, lecz trochę zostawić na rozetki. Przed robieniem rozetek posypać pitną czekoladą, albo tartą.Całość schłodzić.
  • rolada w przekroju 5. Rolada w przekroju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy