Rolada serowa z łososiem i szpinakiem Składniki na jedną roladę ok.10- 12 porcji:

4.5 (155 ocen)

Przepis na to danie dostałam od znajomej, ale trochę go zmieniłam.Roladę serwować można i na zimno i na ciepło według upodobania.

Składniki:


  • Składniki na jedną roladę ok.10- 12 porcji:

    • Płat łososia
    • Opakowanie świeżego szpinaku
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • zioła prowansalskie
    • sok z połowy cytryny
    • sól i pieprz
    • masło

    na ciasto serowe:
    • 4 jajka
    • 2 łyżki majonezu
    • 30 dag startego sera mozzarella
    • szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przystawki

Rolada serowa z łososiem i szpinakiem składniki na jedną roladę ok.10- 12 porcji: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroić w cieńkie paski i doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny.
    Szpinak blanszować na maśle, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli.

    Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając dodawać po żółtku. Wyłączyć mikser i dodać majonez i mozzarellę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Ciasto wyłożyć na pergamin i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.

    Ciasto wyłożyć z naczynia żaroodpornego i na ciepłe wyłożyć szpinak, na to paski łososia i zwinąć ciasno w roladę. Z powrotem włożyć do naczynia i piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni, aż ciasto będzie odchodziło dobrze od pergaminu.
    Po ostudzeniu pokroić roladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować