Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
6 jajek
110 g makaronu z pszenicy durum (drobne gwiazdki)
200 g twarogu delikatesowego śmietankowego (4% tłuszczu)
200 g twarogu tłustego
Składnik podstawowy dodatkowy:
2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody każde)
Składniki robocze:
1 szklanka wody (wrzątek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
olej do smażenia
Rolada serowa w makaronowym omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, mąkę i sól ubić. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dodać do masy jajecznej - wymieszać.
2.Z masy usmażyć na rozgrzanym oleju 4 omlety (patelnia o średnicy 24 cm).
3.Blachę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć omlety tak, by na siebie nachodziły i pokryły prawie całą powierzchnię formy.
Przygotować masę serową: oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Następnie dodać oba rodzaje twarogu i dokładnie zmiksować.
4.Tężejącą masę serową rozsmarować na przygotowanych omletach ...
5.... i zwinąć w roladę, pomagają sobie papierem (papieru nie usuwać).
6.Następnie włożyć do lodówki, by rolada dobrze się zespoiła. Gotowy deser odwinąć z papieru ...
7.... i pokroić w plastry.
Porady
Masę serową można modyfikować i urozmaicać zmieniając smak galaretki i dodając odpowiednie owoce.
Komentarze