rolada schabowo - drobiowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, do kanapek. Doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • około 1,3 kg schabu bez kości
    2 duże filety z kurczaka
    250 gramów wędzonego boczku (użyłam takiego gotowego w plastrach)
    2 średnie marchewki
    1/3 strąka papryki
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowo - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xx 1. Schab dokładnie umyć, osuszyć. Poodcinać zewnętrzną warstwę błon. Ostrym nożem rozciąć wzdłuż na szeroki płat mięsa o grubości około 1 cm.
  • xxx 2. Posypać solą i czarnym pieprzem, odstawić na około 30 minut.
    W tym czasie filety z kurczaka umyć, osuszyć. Polędwiczki odkroić. Pozostałą resztę mięsa rozkroić wzdłuż tak, by powstały 4 kotlety. Polędwiczki i kotlety rozbić dość cienko.
    Mięso obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 20 minut.
    Na rozbitym płacie schabu ułożyć obok siebie plastry boczku.
  • xxx 3. Marchewkę obrać (można wcześniej podgotować ją bez obierania skórki 10 minut w osolonej wodzie), pokroić na cienkie plasterki, poukładać je na boczku.
  • xxx 4. Następnie poukładać rozbite plastry kurczaka, jeden przy drugim, zostawiając jednak około 3 cm wolnego miejsca na wąskim końcu rolady.

    Paprykę umyć, pokroić na wąskie paseczki, poukładać na mięsie z kurczaka.
  • xxx 5. Roladę zwinąć wzdłuż krótszego(!) boku, robić to bardzo powoli, ale dokładnie i ściśle.
  • xxx 6. Następnie roladę obwiązać bawełnianym sznureczkiem spożywczym.
  • 7. Zawinąć w folię aluminiową. Potem ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać taką ilość zimnej wody, by sięgała około 3 cm powyżej ścianek naczynia.
    Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy na środkowym poziomie przez około 1 godzinę i 40 minut (funkcja grzania góra - dół).
    Na około 20 - 25 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry i podpiekamy mięso z wierzchu.

Porady

By kurczak i schab również rozbijał nam się cienko i nie dziurawił, tłuczek zwilżamy w zimnej wodzie. Nie radzę piec rolady w rękawie do pieczenia ! Wyjdzie suchy wiór !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Marchewka Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować