Rolada schabowa ze śliwką i orzechami w morelowo-pomarańczowym sosie

  • wyświetlono: 257 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

W naszej rodzinie tradycyjnie na święta zapiekamy schab lub szynkę. Dzisiaj chcę się podzielić jednym z moich ulubionych przepisów schab ze śliwką i orzechami w morelowo-pomarańczowym sosie, zapiekany w folii. Zamiast śliwek mogą być morele lub żurawina. Schab wychodzi bardzo smaczny i oczywiście udekoruję Wasz stół na święta.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

1 kg schabu wieprzowego
14-16 szt. śliwek suszonych
8-10 szt. orzechów włoskich
1 szt. ząbek czosnku
sol, pieprz w/g smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do mięsa
parę listków laurowych

Sos:

3 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1-2 łyżki soku pomarańczowego
2 szt. ząbków czosnku
sól, pieprz w/g smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada schabowa ze śliwką i orzechami w morelowo-pomarańczowym sosie

  • Rolada schabowa ze śliwką i orzechami1. Mięso umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Za pomocą ostrego noża schab naciąć wzdłuż, aby po rozłożeniu powstał prostokąt. Posmarować oliwą, zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać ulubioną przyprawą do mięsa(u mnie mieszanka mielonych przypraw: biała gorczyca, kolendra, kminek, czerwona papryka i majeranek) Równomiernie rozłożyć śliwki i orzechy(morele lub żurawinę).
  • Rolada schabowa ze śliwką i orzechami w morelowo-pomarańczowym sosie.2. Zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią. Włożyć pod sznurek parę listków laurowych. Roladę posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folie, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przy temp. 180 C ok. 45-50 min. Pod czas pieczenia roladę polewać przygotowanym sosem, to nada mięsu wyjątkowego smaku i blasku.
  • Dla sosu:.3. Dla sosu:. w rondelku wymieszać sok z pomarańczy, dżem z moreli i musztardy. Postawić na ogień i zagotować. Dodać zmiażdżony czosnek przez praskę. Dostać mięso z piekarnika, odtworzyć folie, posmarować połową sosu. Ostawić z powrotem do piekarnika, piec 25-30 min. (nie nakrywać folią) W tym czasie za 15 min. posmarować resztą sosu. Jak rolada się zrumieni, wyjąc z piekarnika, delikatnie zdjąć sznurek lub nici. Gotową roladę można podawać do stołu na gorąco lub na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsosuszone owocedanie glowneschab wieprzowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d67835

Dodane przez: Sabinakuchcik

Roladki schabowe ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Danie jest lekkie, zdrowe i bardzo...

image-15m8p18

Dodane przez: paulette17

ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI...

Nigdy nie próbowałam suszonych...

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym

Jest to mój ostatni eksperyment...

Knedle mięsne

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie

Mięsne knedle? Dlaczego nie! Wyglądają...

schab

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w...

Święta bez takiej rolady nie mogą...

roladki ze sliwkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Roladki z indyka ze śliwką i orzechami

Śliwki - te aromatyczne owoce nie...