Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć , osuszyć.
Przekroić wzdłuż by powstał płat , rozbić cienko uważając by nie podziurawić mięsa.
Oprószyć solą i pieprzem.
2.Pieczarki i cebulę obrać , pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem.
Smażyć do odparowania płynu.
3.Schab posypać serem żółtym , wyłożyć pieczarki z cebulą , rozprowadzając po całej powierzchni mięsa.
4.Zwinąć w rulon , związać nicią wędliniarską ,oprószyć po całości przyprawą do wieprzowiny.
Mięso zawinąć w folię aluminiową , piec 1 h. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Upieczoną roladę pozostawić w foli do ostudzenia .
5.Zimną pokroić w plastry.
6.
Jajka obrać , pokroić w plastry.
7.
Sos chrzanowy:chrzan wymieszać ze śmietaną doprawić białym pieprzem.
8.
Na dno naczynia wyłożyć sos chrzanowy , ułożyć na przemian plaster rolady schabowej oraz jajka.
9.Rosół podgrzać , rozpuścić w nim żelatynę.
Wsypać koperek , wymieszać.
Pozostawić do ostudzenia.
Zalać naczynie z roladą , odstawić do lodówki , do całkowitego stężenia.
Komentarze