Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie

4.5 (199 ocen)

Pyszne połączenie faszerowanego schabu z jajkami oraz sosem chrzanowym. Idealne na przystawkę , do podania na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    150 g. tartego sera żółtego
    sól , pieprz
    przyprawa do wieprzowiny
    4 jajka ugotowane na twardo
    0,5 l. rosołu
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    2 łyżki żelatyny
    Sos chrzanowy:
    4 łyżki chrzanu śmietankowego
    4 łyżki śmietany 18:
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 1. Schab umyć , osuszyć.
    Przekroić wzdłuż by powstał płat , rozbić cienko uważając by nie podziurawić mięsa.
    Oprószyć solą i pieprzem.
  • 
Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 2. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem.
    Smażyć do odparowania płynu.
  • 
Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 3. Schab posypać serem żółtym , wyłożyć pieczarki z cebulą , rozprowadzając po całej powierzchni mięsa.
  • 
Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 4. Zwinąć w rulon , związać nicią wędliniarską ,oprószyć po całości przyprawą do wieprzowiny.
    Mięso zawinąć w folię aluminiową , piec 1 h. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Upieczoną roladę pozostawić w foli do ostudzenia .
  • Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 5. Zimną pokroić w plastry.
  • 

Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 6.
    Jajka obrać , pokroić w plastry.
  • 

Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 7.
    Sos chrzanowy:chrzan wymieszać ze śmietaną doprawić białym pieprzem.
  • 

Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 8.
    Na dno naczynia wyłożyć sos chrzanowy , ułożyć na przemian plaster rolady schabowej oraz jajka.
  • 

Rolada schabowa z sosem chrzanowym w galarecie 9. Rosół podgrzać , rozpuścić w nim żelatynę.
    Wsypać koperek , wymieszać.
    Pozostawić do ostudzenia.
    Zalać naczynie z roladą , odstawić do lodówki , do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować