Rolada schabowa z pieczarkami i papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Przepyszna rolada z kotletów schabowych nadziana pieczarkami i czerwoną papryką. Świetna propozycja na rodzinny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 800 gramów schabu pokrojonego na 4 kotlety
    ok. 250-300 gramów pieczarek
    pół dużej papryki
    pół małej cebuli
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    olej
    rękaw do pieczenia
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, następnie podsmażyć na odrobinie masła wraz z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie czosnkiem. Odstawić na bok.
    Papryką pokroić w kosteczkę.
  • Rolada schabowa z pieczarkami i papryką 2. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem nie zbyt cienko.
    Następnie ułożyć koło siebie w kształt prostokąta na tak zwaną zakładkę. W miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się połączyło w jeden płat.
    Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
    Rozłożyć równomiernie pieczarki i paprykę. Można posypać tartym żółtym serem.
    Następnie zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Rękaw do pieczenia związać z jednej strony włożyć roladę i wlać wodę, związać drugi koniec rękawa.
    Tak przygotowaną roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 50 minut do godziny.

Porady

Opcjonalnie można jeszcze przed rozłożeniem pieczarek ułożyć cienkie plastry boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować