Rolada schabowa z kurkami i serem

0 (0 ocen)

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
    Przyprawa do mięsa
    Sól
    Pieprz
    200 g kurek
    1 cebula
    200 g żółtego sera
    100 g surowego wędzonego boczku w plastrach
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa z kurkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli aluminiowej układamy płaty tak aby utworzyły prostokąt. Przyprawiamy go przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dokładamy rozmrożone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe rozkładamy na mięsie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również rozkładamy go na mięsie. Schab zwijamy do środka, mocno dociskając aby nie wypadał nam farsz ze środka. Roladę obsypujemy przyprawą do mięsa. Na górze rozkładamy plastry boczku, końcówki zawijamy pod spód rolady. Gotowe mięso przekładamy na foli aluminiowej do foremki. Roladę skrapiamy olejem i okrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 1 godzinę 40 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso ładnie się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować