Rolada schabowa z czosnkiem niedźwiedzim i bekonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Krucha, pachnąca rolada, która będzie doskonałym dodatkiem do uroczystego obiadu. Po ostudzeniu można ją pokroić w plastry jak wędlinę do kanapek.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    100 g parzonego bekonu w plasterkach
    3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    łyżka słodkiej papryki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada schabowa z czosnkiem niedźwiedzim i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Ostrym, długim nożem rozciąć tak aby powstał płat o grubości ok 1,5-2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Równomiernie posypać czosnkiem niedźwiedzim z jednej strony, ułożyć plastry bekonu i ciasno zwinąć. Roladę związać sznurkiem, oprószyć papryką i natrzeć olejem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Schab piec 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut. Podzielić na porcje i podawać do obiadu lub całkowicie ostudzić i podawać jako wędlinę na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Czosnek niedźwiedzi Mięso Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rolada schabowa

To może cię zainteresować