Warto poświęcić czas na przygotowanie dobrej pieczeni. Nafaszerowana mięsem mielonym jest świetną propozycją na uroczyste przyjęcie, czy niedzielny obiad.
Składniki:
1,2 kg schabu
2 łyżki musztardy francuskiej
papryka ostra mielona
sól,pieprz
Rolada schabowa z marchewkowo-ziołowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki i cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju i odstawić do wystygnięcia.
2.Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż włókien, nie docinać do końca. Rozłożyć, rozbić tłuczkiem i uformować prostokąt.Posypać solą, pieprzem, papryką i posmarować musztardą.
3.Mięso mielone włożyć do miski, dodać cebulę z marchewką, majeranek, tymianek, natkę i koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Rozłożyć równo na płacie schabu. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Roladę podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
4.Pieczeń ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180st. piekarnika. Piec ok.90 minut.polewając sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Upieczoną roladę, lekko przestudzoną położyć na desce, powyciągać wykałaczki i pokroić w grubsze plastry.
Komentarze