Rolada schabowa z marchewkowo-ziołowym farszem

0 (0 ocen)

Warto poświęcić czas na przygotowanie dobrej pieczeni. Nafaszerowana mięsem mielonym jest świetną propozycją na uroczyste przyjęcie, czy niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
    2 łyżki musztardy francuskiej
    papryka ostra mielona
    sól,pieprz

    nadzienie: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka posiekanego koperku
    łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    2 marchewki
    1 cebula
    olej
    sól,pieprz

Rolada schabowa z marchewkowo-ziołowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewkę i cebulę podsmaż na oleju 1. Marchewki i cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju i odstawić do wystygnięcia.
  • mięso przypraw,posmaruj musztardą 2. Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż włókien, nie docinać do końca. Rozłożyć, rozbić tłuczkiem i uformować prostokąt.Posypać solą, pieprzem, papryką i posmarować musztardą.
  • całość zepnij wykałaczkami 3. Mięso mielone włożyć do miski, dodać cebulę z marchewką, majeranek, tymianek, natkę i koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Rozłożyć równo na płacie schabu. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Roladę podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 4. Pieczeń ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180st. piekarnika. Piec ok.90 minut.polewając sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Upieczoną roladę, lekko przestudzoną położyć na desce, powyciągać wykałaczki i pokroić w grubsze plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy