Nieraz się zastanawiałam do czego zużyć ryż lub pieczarki gdy zostaną w nadmiarze. Teraz już wiem, że można zrobić coś pysznego na obiad lub gorącą kolację. Za każdym razem inaczej tylko doprawiam..
Średni
Składniki:
- filet z indyka (może też być wołowina): 30 dekagramów
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe: 20 dekagramów
- pieczarki: 20 dekagramów
- ryż: 1 szklanka
- cebula: 2 sztuki
- Jajko: 2 sztuki
- papryka mała: 1 sztuka
- ostra papryczka mała (opcjonalnie): 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- inne przyprawy według uznania: 1 szczypta
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- masło (do posmarowania folli aluminiowej): 1 łyżka
Rolada ryżowa z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka lub wołowinę opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć papryką w proszku, natkę pietruszki posiekać, cebule i papryki pokroić w kostkę.
2.Pieczarki obrane i drobno posiekane poddusić z cebulką na małym ogniu. Ostudzić.
3.Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić, wyrobić z wołowiną, mięsem mielonym, pieczarkami, warzywami, natką i jajkami. Przyprawić.
4.Około 40 cm kawałek folii aluminiowej natłuścić masłem, na środek wyłożyć masę mięsno-ryżową, formując ją w wałek. Uklepać łyżką lub łopatką.
5.Roladę dość ciasno owinąć folią, zacisnąć końce, włożyć do rondla (najlepszy podłużny) z gotującą się wodą, gotować na małym ogniu 30-40 minut.
Smacznego!
Komentarze