Rolada podwójnie czekoladowa.

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Rolada podwójnie czekoladowa, z niespodzianką. Do kremu z białej czekolady dodałam truskawki, które doskonale wkomponowały się smakiem i kolorem. O tak poproszę o jeszcze:)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    - jajka: 5 sztuk
    - ocet: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - kakao prawdziwe gorzkie: 4 łyżki
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - mąka: 1 szklanka
    KREM:
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - czekolada biała: 200 gramów
    OWOCE:
    - truskawki: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada podwójnie czekoladowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od biszkoptu:
    oddzielamy białka od żółtek, następnie do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie DREWNIANĄ łyżką w misce najlepiej aby nie była z metalu.
  • 2. Ubijamy białka dodając do nich stopniowo cukier.
  • 3. Do białek dodajemy żółtka, kakao - delikatnie mieszamy.
  • 4. Dodajemy mąkę i startą czekoladę na tarce o grubych oczkach. Mieszamy,
  • 5. Nastawiamy piekarnik na 180*C
  • 6. Masę biszkopta wlewamy na prostokątną formę o wymiarach wyłożoną papierem pergaminowym. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut - bez termoobiegu
  • 7. Wyciągamy gorący biszkopt, przekładamy do góry papierem na czystą ściereczkę kuchenną i gorący zwijamy w ścierce i tak zostawiamy do wystygnięcia.
  • 8. W tym czasie robimy krem:
    Jaja z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej do momentu aż nam jajka zbieleją i podwoją swoją objętość. Studzimy.
  • 9. Teraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Poczekajmy aż nam trochę przestygnie...
  • 10. Masło ucieramy z masą czekoladową, potem dodajemy masę jajęczną i miksujemy chwilę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 11. Truskawki kroimy w plasterki. Zostawiamy kilka do dekoracji:)
  • 12. Ostudzony biszkopt - smarujemy w środku kremem z białej czekolady( zostawiamy trochę do dekoracji), kładziemy pokrojone truskawki na kremie - zwijamy roladę.
    Na wierzchu robimy szprycą kilka różyczek, kleksów i na nie dajemy truskawki. - Dajemy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
  • 13. Rolada nie jest trudna, czas oczekiwanie jest męczący trochę, ale warto poczekać:)
    Smacznego Kochani.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować