Rolada podwójnie czekoladowa, z niespodzianką. Do kremu z białej czekolady dodałam truskawki, które doskonale wkomponowały się smakiem i kolorem. O tak poproszę o jeszcze:)
Rolada podwójnie czekoladowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkoptu:
oddzielamy białka od żółtek, następnie do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie DREWNIANĄ łyżką w misce najlepiej aby nie była z metalu.
2.Ubijamy białka dodając do nich stopniowo cukier.
4.Dodajemy mąkę i startą czekoladę na tarce o grubych oczkach. Mieszamy,
5.Nastawiamy piekarnik na 180*C
6.Masę biszkopta wlewamy na prostokątną formę o wymiarach wyłożoną papierem pergaminowym. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut - bez termoobiegu
7.Wyciągamy gorący biszkopt, przekładamy do góry papierem na czystą ściereczkę kuchenną i gorący zwijamy w ścierce i tak zostawiamy do wystygnięcia.
8.W tym czasie robimy krem:
Jaja z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej do momentu aż nam jajka zbieleją i podwoją swoją objętość. Studzimy.
9.Teraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Poczekajmy aż nam trochę przestygnie...
10.Masło ucieramy z masą czekoladową, potem dodajemy masę jajęczną i miksujemy chwilę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
11.Truskawki kroimy w plasterki. Zostawiamy kilka do dekoracji:)
12.Ostudzony biszkopt - smarujemy w środku kremem z białej czekolady( zostawiamy trochę do dekoracji), kładziemy pokrojone truskawki na kremie - zwijamy roladę.
Na wierzchu robimy szprycą kilka różyczek, kleksów i na nie dajemy truskawki. - Dajemy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
13.Rolada nie jest trudna, czas oczekiwanie jest męczący trochę, ale warto poczekać:)
Smacznego Kochani.
Komentarze