Rolada pieczarkowa

  • wyświetlono: 1116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Do uroczej leśniczówki w Czerwonce koło Ełku zaprosiła nas Grażyna Piela z córką i wnuczką.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Grażyna Piela, Czerwonka

Składniki

Ciasto:
● 12 łyżek mąki
● 4 jajka
● 1/2 kostki margaryny
● 1/2 l mleka
● sól
Farsz:
● 1/2 kg pieczarek
● 2 cebule
● 5 ogórków kiszonych
● 3-4 połówki papryki konserwowej (objętościowo powinno być trochę mniej niż ogórków)
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Oraz:
● 5-7 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada pieczarkowa

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy. Ciasto przelewamy na wyłożoną pergaminem blachę z piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.
  • 2. Farsz: ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju z pieczarkami. Studzimy. Mieszamy z ogórkami i papryką. Doprawiamy.
  • 3. Na gorący placek wykładamy równomiernie farsz. Zwijamy delikatnie w roladę. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

Polędwiczka z młodymi warzywami

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi...

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej...

Młoda kapusta po chłopsku

Dodane przez: justi2401

Młoda kapusta po chłopsku

Bardzo sycąca i smaczna, młoda...

Schab pod cukiniową pierzynką

Dodane przez: P_Aneta

Schab pod cukiniową pierzynką

Ciekawa, prosta propozycja na rodzinny...

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...