Rolada pieczarkowa

  • wyświetlono: 1173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Do uroczej leśniczówki w Czerwonce koło Ełku zaprosiła nas Grażyna Piela z córką i wnuczką.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Grażyna Piela, Czerwonka

Składniki

Ciasto:
● 12 łyżek mąki
● 4 jajka
● 1/2 kostki margaryny
● 1/2 l mleka
● sól
Farsz:
● 1/2 kg pieczarek
● 2 cebule
● 5 ogórków kiszonych
● 3-4 połówki papryki konserwowej (objętościowo powinno być trochę mniej niż ogórków)
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Oraz:
● 5-7 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada pieczarkowa

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy. Ciasto przelewamy na wyłożoną pergaminem blachę z piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.
  • 2. Farsz: ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju z pieczarkami. Studzimy. Mieszamy z ogórkami i papryką. Doprawiamy.
  • 3. Na gorący placek wykładamy równomiernie farsz. Zwijamy delikatnie w roladę. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada warzywna

Dodane przez: Skotka

Rolada warzywna

Roladę ziemniaczaną robię z różnymi...

image-1aej927

Dodane przez: bozena58

Rolady śląskie

pyszne rolady na co dzień i na...

rolady wołowe

Dodane przez: capri

rolady wołowe

Pyszny niedzielny obiad :)

upieczony na złocisto pacek serowy

Dodane przez: Margotka

Rolada serowa

Przepis na roladę serową z kurczakiem...

Rolada wołowa

Dodane przez: LucyG

Rolada wołowa

Tradycyjna rolada wołowa - taki...

Rolada serowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Rolada serowa

Jestem krawcową, ale bardzo lubię...