Rolada orzechowa z mlecznym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka wbić do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Miskę włożyć do garnka z gorącą wodą i ubijać 15 minut aż masa będzie gorąca i puszysta. Wyjąć miskę z wody i ubijać najlepiej do całkowitego wystudzenia. Dodać orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia oryginalną blachę z piekarnika i piec 12-15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekładamy na czystą ściereczkę (ściągamy papier) i zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
2.Krem: jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzone jaja. Dodać mleko w proszku a na koniec spirytus.
3.Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Zawinąć ponownie. Udekorować polewą.
Porady
Wystarczy 3/4 szkl. mleka w proszku. Dodałam szklankę żeby wykorzystać wszystko co mam.
Komentarze