Rolada orzechowa z mlecznym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wykorzystując resztkę mleka w proszku stworzyłam roladę z takim właśnie nadzieniem. Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    cukier wanilinowy (małe opakowanie 16 g)
    10 dag orzechów mielonych
    1 łyżka bułki tartej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru kryształu
    3/4 kostki masła
    1 szkl. mleka w proszku
    30 ml spirytusu

    dodatkowo:
    polewa czekoladowa

Rolada orzechowa z mlecznym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka wbić do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Miskę włożyć do garnka z gorącą wodą i ubijać 15 minut aż masa będzie gorąca i puszysta. Wyjąć miskę z wody i ubijać najlepiej do całkowitego wystudzenia. Dodać orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia oryginalną blachę z piekarnika i piec 12-15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekładamy na czystą ściereczkę (ściągamy papier) i zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
  • 2. Krem: jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzone jaja. Dodać mleko w proszku a na koniec spirytus.
  • 3. Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Zawinąć ponownie. Udekorować polewą.

Porady

Wystarczy 3/4 szkl. mleka w proszku. Dodałam szklankę żeby wykorzystać wszystko co mam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy