Rolada orzechowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mały, lekki deser. W zależności od upodobań można wybrać jabłka winne i niezbyt słodkie lub przeciwnie słodkie i soczyste. Do tego deser nie jest skomplikowany.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, ½ szkl. cukru, szkl. mąki, łyżeczka proszku, 4 łyżki wody, łyżeczka octu, 200 g orzechów włoskich
    Masa Jabłowa: 5 dużych jabłek, galaretka

Rolada orzechowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy wodę, ocet, żółtka. Powoli mieszamy dodając mąkę, proszek i posiekane drobno orzechy. Piec ok. 25 minut. Ciepły biszkopt kładziemy na mokrą ściereczkę i zwijamy.
  • 2. Jabłka ścieramy na tartce. Prużymy ok. 10 minut i dodajemy galaretkę.
  • 3. Rozwijamy roladę i nakładamy letnie jabłka i zwijamy.
  • 4. Wstawiamy w chłodne miejsce żeby jabłka się zsiadły.

Komentarze

Podobne przepisy