Rolada orzechowa z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    60 g mąki
    60 g posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Krem:
    250 g śmietany kremówki
    1 galaretka brzoskwiniowa
    3 brzoskwinie (można użyć z puszki)
    1 cukier waniliowy


Rolada orzechowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Dodać cukier waniliowy i żółtka. Ubić. Pod koniec wsypać orzechy wymieszane z przesianą mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (tą co jest na wyposażeniu piekarników) i piec w temp. 180*C przez ok. 15 min. Wyjąć na ściereczkę i jeszcze ciepłe zwinąć, do momentu wystudzenia ciasta.
  • 2. Krem:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę. 3/4 masy wyłożyć na ciasto. Trzy brzoskwinie, obrać, usunąć pestki i pokroić w drobne kawałki. Owoce rozłożyć na całej powierzchni kremu. Zwinąć roladę i wstawić do lodówki do czasu stężenia.
  • 3. Ciasto dowolnie udekorować, ja odłożyłam trochę kremu, posmarowałam nim roladę, posypałam startą czekoladą i przystroiłam plasterkami brzoskwini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy