Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna , mocno orzechowa rolada. Doskonała na świąteczny deser.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - białka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka: 4 łyżki
    - orzechy laskowe (zmielone): 2 łyżki
    KREM:
    - mleko: 170 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki
    - budyń (wanilinowy (bez cukru)): 2 łyżki
    - masło roślinne: 10 dekagramów
    - orzechy włoskie (zmielone): 3 łyżki
    - rum: 2 łyżki

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodać sól. Ubijać na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Mąkę przesiać i wraz z orzechami małymi porcjami dodawać do piany. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem.
    Pieczemy 10 min. w 180 st
    Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę ,zawijamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Proszek budyniowy wymieszać z 5 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszać, aż masa zgęstnieje, wystudzić.
    Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodać orzechy i rum. Wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwinąć. Rozsmarować 2/3 kremu. Zrolować. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy